Inloggen of registeren

Om optimaal gebruik te maken van onze webshop en onder andere offertes aan te kunnen vragen dient u een account te hebben.
  • Lorem ipsum
17 September 2024

Stroombesparing en LED-Verlichting in Theaters

Verminder onnodig energieverbruik met switchpacks

Veel theaters en podia hebben de overgang gemaakt naar LED-verlichting vanwege de energie-efficiëntie en duurzaamheid van deze technologie. Wat vaak over het hoofd gezien wordt bij deze overgang, is dat LED-verlichting, ondanks het lagere verbruik in vergelijking tot halogeenlampen, continu stroom gebruikt, zelfs wanneer de lampen niet actief zijn. Bij een statisch armatuur kan dit verbruik variëren van 10 tot 20 watt, maar bij bewegende lampen of lampen met motorgestuurde optieken zoals moving heads, kan het oplopen tot maar liefst 200 watt.

Deze continue stroomafname betekent niet alleen een hoger energieverbruik, maar beperkt ook de levensduur van jouw nieuwe verlichting. Daarom is het verstandig om de spanning van je lampen uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn. Dit vermindert niet alleen het stroomverbruik aanzienlijk, maar draagt ook bij aan een langere levensduur van de apparatuur.

Een effectieve manier om dit te realiseren is door de verlichting aan en uit te schakelen met een switchpack. Met een DMX-switchpack kun je eenvoudig de spanning naar je lampen in- en uitschakelen via een DMX-besturing, hierdoor ontstaat de flexibiliteit om alleen armaturen in te schakelen wanneer deze echt gebruikt worden. Switchpacks kunnen meestal 1-op-1 worden vervangen met bestaande dimmers, en gebruikmaken van de bestaande (dimmer)bekabeling wat de overstap naar deze energiebesparende oplossing eenvoudig maakt.

Hieronder vind je enkele aanbevolen switchpacks die gemakkelijk te integreren zijn in je huidige opstelling:

SRS Lighting | Switchpack 12-kanaals | 19 inch | DMX 3+5pin
SRS Lighting | Wandmontage Switchpack 12-kanaals | 19 inch | DMX 3+5pin

Door deze eenvoudige en effectieve maatregel te nemen, kun je niet alleen aanzienlijke besparingen realiseren op je energierekening, maar ook de levensduur van jouw LED-verlichting verlengen, wat op de lange termijn een verstandige investering is voor jouw theater of poppodium.